vineri, 3 noiembrie 2023

ORADEA,16.05.2023

 Dimineata la Dusesti unde am campat,strangem corturile si ne intoarcem 30 km inapoi la Oradea,unde vom face o plimbare prin centrul orasului.Un centru cu cladiri frumoase,restaurate,care arata bine.

Parcam masina aproape de Podul Centenarului,apoi pe aleea de pe malul Crisului Repede ajungem la Podul Sfantul Ladislau,trecem podul si ajungem la TeatrulRegina Maria apoi vom face o plimbare pe Calea Republicii.

Revenim peste Crisul Repede si in Piata Unirii avem de vizitat Palatul Vulturului Negru cu frumoasele lui galerii in vitralii,Biserica cu Luna,Catedrala Greco-Catolica Sf.Nicolae,Palatul Episcopal,Biserica Parohiala Romano-Catolica,Statuia Regelui Ferdinand din centrul pietii,Primaria din turnul carei se vede orasul.

Vom lua pranzul la restaurantul To Chefs pe malul Crisului apoi vom pleca spre Stei de unde vedem vf.Curcubata Mare plin de zapada asa ca nu mai putem urca acolo in aceste conditii!

Ne vom opri in Baile Felix ,unde ne plimbam prin statiune.Am fost aici cand erau copiii mici,cand statiunea arata foarte bine,acum multe hoteluri sunt inchise,in stare de degradare,cateva la intrare functioneaza,se lucreaza la strada principala din statiune.Parcul cu nuferi si lotusi sunt ca acum zeci de ani,la fel aleile sunt de atunci.

Mergem inainte si la Seghiste gasim un loc de parcare langa sosea.Noaptea va ploua torential si din neglijenta mea imi va uda cateva lucruri in cort.

Dimineata vom pleca spre Vartop.








Podul Centenarului peste Crisul Repede.





Turnul Primariei.



Podul Sf.Ladislau
Primaria Oradea
Biserica Sf.Ladislau ,Piata Unirii.
Pe Podul Sfantul Ladislau,cladirea Casa Levay in dreapta.
Piata Regele Ferdinand
Piata Regele Ferdinand,Teatrul Regina Maria


Calea Republicii


Teatrul Regina Maria




Biserica Romano Catolica Sfanta Ana



Palatul Moskovits
Palatul Apollo







Piata Unirii,Palatul Vulturul Negru.

Piata Unirii,Biserica cu Luna.


Piata Unirii,Statuia Regelui Ferdinand.

Primaria



Palatul Episcopal Greco Catolic.
Palatul Vulturul Negru

















Strada General Traian Mosoiu








Catedrala Greco Catolica Sfantul Nicolae











Palatul Episcopal Greco Catolic





Strada Tudor Vladimirescu,Biserica Evanghelica.







2 comentarii:

Pe Lempes,18.03.2024

 Azi am urcat pe Lempes sa caut urzici.A venit si Viorica mai in urma mea,ne-am intalnit la releu.Am cules urzici apoi am coborat in viteza ...