sâmbătă, 2 iulie 2016

Piatra Craiului(Padina Sindileriei-Vf.Turnu-Padina Inchisa),26 iunie 2016

O tura pe doua vai din cele mai grele dupa parerea mea in Piatra Craiului,Padina Sindileriei si Padina Inchisa,grele prin inclinatia pantei ,grohotisul instabil si cateva zone expuse unde trebuie sa ai curaj si sa nu ai rau de inaltime..Auzisem de Padina Sindileriei ca fiind una din cele mai frumoase vai alpine din Crai iar pe Padina Inchisa pe Brana Caprelor mai urcasem in anul 2000 in premiera in Piatra Craiului si am avut foarte mari emotii atunci.Acum urc cu Viorica,Marius si Mita,sus in varful Turnu suntem asteptati de amicii nostri,Gica,Gabi ,Liviu si alte trei persoane .Ei urcasera mai de dimineata inaintea noastra si se odihneau pe vf.la sosirea noastra, de vreo ora.La coborare ei se grabeau ,noi am ramas in urma .Am avut si un episod mai putin placut cu pisicuta ,care deranjata de crengile jnepenilor a sarit din rucsac si s-a ascuns in jnepenis .Dupa cautari intense a fost recuperata si am inceput coborarea pe Padina Inchisa ,coborare destul de dificila.Am ajuns apoi pe Brana Caprelor in poienita suspendata unde am facut un mic popas de cca.5 min.apoi la vale trecand pe la ref.Diana.Am ajuns la masina mai jos de Coltul Chiliilor la ora 21.Plecasem de aici la 11.Acum la doua zile inca mai am febra musculara.Eu pe Brana Caprelor din Padina Inchisa nu mai merg in veci,imi ajunge o urcare si o coborare!Oricum a fost o tura pe cat de grea pe atat de frumoasa cu momente unice traite acolo in munte ce nu se vor sterge niciodata din memorie.

 Varful Turnu,pe care vom ajunge azi.
 Valea Podurilor,a doua vale marcata intre Valea Crapaturii si Padina Sindileriei.
 O splendida orhidee.
 Ne aprovizionam cu apa de la izvorul de langa Coltul Chiliilor.De aici urcam in Poienita Coltul Chiliilor pe traseul BA spre Ref.Diana ,urcam un pic prin padure si apoi urmam marcajul CR la stanga ,ce ne duce in Padina Sindileriei.
 Intrarea in Padina Sindileriei.Aici e montat un cablu dar noi alegem urcarea pe un bustean.


 A fost o zi caniculara ,fara vant iar aici in vale ne batea soarele in cap ,de parca nu ne era suficient efortul depus...curgeau apele pe noi, siroaie.
 Prima parte a vaii e destul de usoara ,dar ce avea sa urmeze mai sus nici nu banuiam.Un pic mai sus ne-am intalnit cu un tanar ce cobora si ne-a dat de inteles ca sus urmeaza greul!


 Tanarul ce astepta pe partea opusa sa traversam noi mai intai grohotisul si care ne-a spus ca amicii nostri erau pe portiunea cea mai grea mai sus in stanga,de aici nu se vedea aceea zona a vaii.

 Traversam si urcam pe partea stanga pe langa peretii stancosi.


 Sus in fata stancariile Cetatii Sindileriei,iar traseul coteste la stanga pe un valcel secundar foarte abrupt,Padina Sindileriei bifurcandu-se in doua.Aici in curba la stanga ,eu urcand pe langa peretii stancosi a fost momentul cel mai palpitant .La un moment dat nu mai aveam prize pe stanca si a trebuit sa ma ajut doar de bete ,picioarele fiind destul de nesigure pe grohotisul instabil.Scapata fiind de acest impas nu am mai avut probleme ,urcand lejer pe langa stanci.Marius a traversat pe partea dreapta chiar in curba si apoi a urcat tinandu-se de jnepeni,iar Viorica era cand pe stanga, cand pe dreapta !



Trecusem de partea dificila a traseului,acum ii dadeam indicatii pretioase lui Marius .



Cetatile Sindileriei.



 Aici se termina valcelul cu grohotis si ne vom lupta pana pe varful Turnu cu jnepenii.


Vedere spre Magura Codlei.

Pe aici vom urca spre Vf.Turnu prin jnepenis.




Linum extraaxilare



Varful Padina Inchisa.


Pinguicula alpina,o planta carnivora.
Barsa Mare si Barsa lui Bucur .

Deci,suntem pe poteca buna...
Inapoi nu mai vrem pe aici !
Orasul Zarnesti si stancariile Padinei Calului.
Un varfulet ocolit pe partea dreapta de noi.

Padina Calului.
Barsa Fierului,afluent al Barsei Mari.
Semeata Creasta Nordica cu Vf.Padina Inchisa in centru.

Varfurile Turnu si Padina Inchisa.
Liviu sau Gica (nu-i disting bine),ne face semn de pe Turnu.Iar noi mai avem o repriza in lupta cu jnepenisul pana la ei.
Urcam o stanca si apoi coboram intr-o mica strunga.

Stanca si strunga ramase in urma .Aici se formeaza cele doua padini,a Sindileriei si a Calului.
Liviu si Gica imi faceau poze de pe varf in timp ce urcam bucuroasa ca am scapat cu bine si sunt la doi pasi de creasta.Viorica si Marius erau prin jnepenis in urma mea.


Si iata-ma pe Vf.Turnu pentru prima data dupa o ascensiune grea pe o caldura ingrozitoare,dupa lupta cu grohotisul si cu jnepenisul.Am luat in brate stalpul de bucurie.
Sus ne asteptau, Gica,Liviu cu Gabi si alte trei coechipiere ale lor,care ajunsi mai devreme deja erau odihniti.Noi nici n-am putut sa mancam de obositi ce eram ,am facut cateva poze si am pornit-o pe creasta in sus dupa ei .








Inainte pe creasta prin jnepeni.



O capra neagra se odihnea pe pajistea alpina la marginea unor jnepeni.

Urmeaza o zona stancoasa ,apoi poteca ocoleste pe curba de nivel Vf.Padina Inchisa pe partea stanga prin padure si iese in Saua Padinei Inchise.


Ajungem intr-o poienita plina de Bulbuci de munte,Trollius europaeus.



In Saua Padinei Inchise.
Incepem coborarea prin Padina Inchisa.
Padina Inchisa.

Impunatoarele stancarii ale Padinei Inchise.

Traversan jnepenisul ,Mita deranjata de crengi sare din rucsacul purtat de Marius si dispare in jnepenis.Restul grupului se distanteaza ,in timp ce Viorica si Marius cauta pisica,eu ii astept pe poteca mai in fata.In cele din urma Mita e recuperata din padurea de jnepeni si ne continuam coborarea.

La Gavan gasim apa din belsug.



Echilibristica pe panta cu grohotis pe Padina Inchisa,ca doar suntem in Piatra Craiului.




Orga Mare din Padina Inchisa.



Pe langa peretele din poza de mai sus am urcat in anul 2000 (era prima mea urcare in Crai)iar la un moment dat nu mai aveam cum sa ma tin de stanca ,alunecam la vale ,asa ca nu stiu cum am reusit si am ajuns pe stanga langa jnepeni de care m-am tinut urcand in continuare.Atunci m-am panicat ,imi tremurau picioarele.Zona asta e foarte periculoasa ,jos fiind abisul Padinei Inchise.Toamna trecuta pe acest traseu s-a produs o tragedie ,un turist a alunecat si a cazut in prapastie ,decedand pe loc.
Am scapat de segmentul periculos si intram pe poteca lejera spre Brana Caprelor.




Un pasaj mai dificil asigurat cu un cablu.

Facem o pauza de 5 minute si plecam mai departe spre ref.Diana.










Refugiul Diana.
Turnurile Dianei.

Poienita Coltul Chiliilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SOVATA (ghiocei-muntele de sare)-PRAID (Canionul de Sare)-MUNTE GORDON (Inima lui Isus),10.03.2024

 De cativa ani imi doresc sa ajung pe Platoul Vartoape in Hunedoara sa vad rezervatia de ghiocei bogati,dar fiind la distanta mare de Brasov...