luni, 20 iulie 2015

Pe Valea Gaura in Bucegi,5.07.2015.

Pe Viorica am  regasit-o pe fb  dupa zeci de ani.Ne cunoasteam din copilarie de la scoala primara,Ei mergeau pe munte pe trasee marcate ,usurele,Ciucas,Piatra Mare...Eu pe trasee mai dificile cu alti colegi de drumetii ,pe vai nemarcate prin Bucegi. Asa ca le-am propus o drumetie pe Valea Gaura ,eu mai urcasem pe aici in 2014,pentru ei era prima data.A fost o drumetie frumoasa,ne-am revazut ,l-am cunoscut pe sotul ei ,Marius,iar de atunci formam o echipa nu numai pe munte ci si vara cu cortul prin toata tara !


Privind drumul in spate ,aici se termina ,e loc de parcare ,lasam masina si plecam spre Valea Gaura.
Ajungem intr-o poienita unde se afla monumentul ridicat in memoria victimelor accidentului aviatic din 2012 ,cand un elicopter militar israelian in care era si un militar roman s-a izbit de stanci.
Drumul continua prin frumoase poienite ...
...ca apoi sa urmeze spre stanga firul unui paraias ,aici in padure fiind multa umezeala si racoare.


Acest drum e destul de scurt si la un moment dat incepe adevaratul urcus prin padure .Aceasta e cea mai grea portiune pana in prima caldare a vaii.


Ajungem intr-o poienita unde ne odihnim un pic si ne schimbam  bluzele ude de transpiratie.
Inca o mica portiune prin padure de data asta in usoara coborare si iesim in prima caldare in poiana cu stana.
Aici ramanem muti de frumusetea ce ni se arata....

Si daca tot era stanca asta in calea noastra cum puteam rata o catarare pe ea...
In poiana asta e o stana si turma de mioare ne intampina oarecum mirate de prezenta noastra.
Traversam paraul si ajungem la indicatoare.
Pe vale inainte spre Omu iar spre dreapta traseul se intalneste cu cel de jos de la pod ce duce pe sub munte in Muntele Strunga de unde coboara la Padina.

Continuam sa urcam pe langa parau.
Poiana cu stana.
Stana sus in spatele nostru.
Mergem pe firul apei.
1



Iesim intr-o mica poienita unde ajungem la indicatorul ce ne indruma spre Cascada Moara Dracului.



Am ajuns la Cascada Moara Dracului.






La canicula de afara aici parca esti in congelator.

Iesim din vale spre dreapta si urcam printr-o alta poienita cu aceeasi turma de oi.

4


Urmam poteca pe curba de nivel de unde vedem peretii abrupti ai muntelui Lancia.
Seamana izbitor cu Piatra Craiului in zona Marele Grohotis.
Un urcus mai dificil si apoi coboram la o alta cascada deasupra celei de mai jos.

5




Muntele Gaura pe partea dreapta.
Am ajuns la a doua cascada.

Coboram si deja suntem in cheile Gaura.

Viorica si Marius coechipierii mei.

Am intrat in canion ajutandu-ma de un bustean foarte alunecos si tinandu-ma de stanci,dar n-am rezistat decat cateva minute acolo ,fiind foarte rece,mi-au inghetat mainile pe aparatul foto.



Busteanul ce te poate ajuta sa intri in canion.


Urcam inapoi de unde venisem tot pe dreapta si trecem printr-o padure ajungand iar deasupra vaii intr-un loc de belvedere.

Iar coboram in valea paraului unde gasim o alta cascada,apoi traversam pe malul celalalt spre stanga.


Aici urcam spre stanga.




Ajungem in Caldarea mare de jos.



Valea Gaura in amonte.




Traversam un paraias ce vine de sus pe partea stanga.

Aici o vasta poiana suntem ca intr-o cetate.


Ne dezechipam si facem un popas .
Mita a iesit din rucsac si inspecteaza tematoare zona.

Selfie cu Valea Gaura.

Dupa masa de pranz,Marius ramane cu Mita sa se odihneasca iar eu cu Viorica ,fara rucsaci plecam spre caldarea superioara.

Muntele acum e plin de flori de o varietate si frumusete rara...



Viorica mereu e prima pe poteca,dar ajungand la lanturi a ramas pe ganduri.Are frica de locuri expuse si trebuie sa duc munca de lamurire si imbarbatare sa o fac sa urce.Cu indicatiile de rigoare ,ambitioasa fiind ,reuseste sa urce.E prima ei urcare pe lanturi prin munti,pana acum a abordat trasee usoare dar de cand vine cu mine ,eu am ales trasee mai grele si trebuie sa se adapteze la ele!
Ajungem la baza urcusului dificil asigurat de lanturi.N-am mai fost aici nu stiam ce ne asteapta mai sus...Aveam sa constatam ca cel mai dificil segment era aici la baza stancii.








La un moment dat se trece printr-un horn foarte ingust ,nu incapi in el trebuie sa urci cam pe la un metru inaltime  pe ambii pereti,iesind in dreapta.






Viorica in urcare pe lanturi,prima data in viata.






Continuam urcusul pana la un petec de zapada mai sus.
5

De aici vom cobori pe acelasi treseu pe care am urcat,dar mult mai repede.
6


















21 de comentarii:

  1. Traseu foarte bine structurat,cu aproape toate informaţiile necesare parcurgerii unei astfel de ture.M-ar interesa să aflu cum ajung pe acest traseu (de unde incepe),pentru că vom fi cazaţi in Moieciu de Jos si dat fiind că nu avem maşină,vom ajunge in Şimon pe jos,ori cu un taxi,până unde permite drumul.Mulţumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Se poate ajunge cu masina ,asa dupa cum reiese din material pana la podetul unde apar doua trasee unul pe podet la dreapta care ajunge tot in Valea Gaura si cel pe care am urcat noi pe vale inainte si apoi urcand abrupt prin padure.Primul traseu (pe podet) cred ca e mai lejer ,nu am urcat inca pe el,ajunge in poiana cu stana ,deci ocolind panta din padure.Pentru a scurta traseul e recomandat a lua un taxi deoarece Valea Simonului e destul de lunga.Taxiuri se gasesc in Moieciu de Jos la intrarea in Moieciu de Sus.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună ziua. Am auzit ca exista pericolul de a ne întâlni cu urșii pe traseu. Ce părere aveți? Știți ceva în legătură cu asta? Se poate asa ceva? A mai fost cineva zilele astea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pericolul de a intalni un urs exista pretutindeni chiar si in cartierele marginase ale Brasovului ,asta nu inseamna ca nu mai mergem pe munte de frica ursilor.Am umblat prin atatia munti si paduri,chiar si singura ,am trecut pe poteci in urma ursului dar nu am avut nici teama ,nici surpriza sa-l vad.Nici nu-mi doresc o astfel de intalnire.

      Ștergere
  4. Mulţumesc frumos,Annelise..mâine dimineaţa pornim..sper să găsesc taxi.la 6 dimineaţa:) Si cred că vom alege traseul ce ocoleşte panta din pădure..Revin cu impresii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper ca v-ati descurcat cu traseul ,iar timpul a fost superb!

      Ștergere
    2. Bună!!! Dis de dimineață la ora 06 eram gata de drum, însă, mai apoi, am realizat că nu vom găsi nici un taxi la acea ora :)) La ora 07:45 a dat norocul peste noi și am aflat un taxi (pentru cei ce nu au mașină, a costat 25 ron). Am intrat pe traseu la ora 08:15 și am urmat același marcaj urmat de tine, nu am dorit sa ocolim. Ajunși la Stâna Gaura am avut un episod neplăcut cu câinii unei turme uriașe de oi (cu doua zile în urmă fusesem de-a dreptul atacați de 7,8 ciobănești de la Stâna de "La Table") așadar eram mai mult decât prudenți. Peisajul te lasă fără suflare, cascadă e absolut minunată . Prima terasă ne-a plăcut mult mai mult.. acei pereți de piatră te fascinează de-a dreptul.. mă întreb oare, cum o fi noaptea acolo... Intrarea în a doua găleată glaciara a venit ca un triumf...si în spatele nostru Valea Gaura îți bucura retina printr-un peisaj spectacular... Nu mai spun de florile ce le-am găsit acolo.. Am făcut în total 5h cu o ora și 15 min pauza&popas&poze.Am ales sa o luam pe Scara și apoi să coborâm pe Ciubotea.. o decizie ce s-a dovedit a fi f proastă în final. Dacă stau bine și mă gândesc, am coborât efectiv 1700m..Taniei îi tremurau picioarele și era f speriata la 2422m (cred ca știi cat de abrupt e) iar subsemnatul a rămas și fără un bocanc în Valea Ciubotea :))) efectiv mi-am lăsat talpa în urma, m-am împiedicat și am căzut într-o balegă:)) =Bușit la genunchi,ramas într-un picior , Tania și-a pus mâinile-n cap, repetând ca.."noi nu mai ajungem acasă"Am reușit sa îmi leg bocancul cu niște tifon și într-un final am ajuns acasă. Nu recomand Ciubotea nici la coborât și nici la urcat.. decât celor ce au condiție fizica f bună și nervi de otel :)) ) Mulțumesc frumos pentru indicații!

      Ștergere
    3. Nicio urcare pe munte fara peripetii nu e suficient de palpitanta si cum ne-am mai aminti de ea fara ....Eu am urcat pe Valea Ciobotea ,intradevar urcusul prin padure e greu,de coborat cred ca e si mai greu.Am coborat pe Clincea.Bine ca ati ajuns jos in siguranta ! Numai bine.

      Ștergere
  5. Foarte frumos traseul. Care este durata traseului, incepand de la monument - intoarcere monument ?

    RăspundețiȘtergere
  6. E un traseu minunat dar, atentie, urcusul prin padure pana in Valea Gaura este foarte greu! Masina nu mai poate fi lasata la bariera mentionata mai sus deoarece exista o alta bariera, plasata la iesirea din Simon. Intre cele doua bariere se merge pe jos cam 4km. Noi am parcurs traseul: bariera 1-Cascada Dracului in 4 ore. E drept, cu pauze dese pentru odihna si fotografii. La intoarcere am facut 2 ore. Frumusetea locurilor este greu de descris in cuvinte!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru informatiile noi cu privire la noua bariera instalata.Pacat ,ca astfel traseul devine mult mai lung.

      Ștergere
  7. Vreau sa fac acest traseu simon cascada dracului e bine marcat si daca se merge cu mas intre bariere si sfaturi le primesc cu placere

    RăspundețiȘtergere
  8. As vrea sa fac si eu traseul simon cascada cateva inf cu traseul adica daca merge mas pana bariera si daca e marcat bine traseul

    RăspundețiȘtergere
  9. As vrea sa fac si eu traseul simon cascada cateva inf cu traseul adica daca merge mas pana bariera si daca e marcat bine traseul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da,e un traseu marcat daca ai o harta la tine nu vei avea probleme !E un traseu frumos pe una din cele mai frumoasa vai din Bucegi.

      Ștergere
  10. Multumim Doamna pentru descrierea traseului , un traseu superb , ne-am ghidat dupa indicatiile dumneavoastra. E deschisa bariera , acolo am parcat , mai sunt masini , se poate lasa acolo fara probleme.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ati ajuns la locul dorit si informatiile din blogul meu v-au fost de folos.De asemenea ma bucur sa aud ca nu mai exista bariera de jos la iesirea din Simon.Multumiri pentru aceasta informatie!

      Ștergere
  11. Buna seara. Cea de a doua bariera a fost reinstalata😪. Ieri am parcurs jumatate din traseul(am renuntat datorita ghetii formate pe traseu) spre Cabana Padina si era bariera la iesirea din Simon.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Peste tot bariere,din pacate!Mai nou nu vom mai avea voie nici pe jos dincolo de bariere!

      Ștergere
  12. Bună ziua.
    Doresc sa ştiu cam ce diferență de nivel este între intrarea in traseu de unde ati lăsat maşina la podeț si până la Cascada Moara Dracului.
    De la Cascada Moara Dracului si zona primei deschideri cam cat s-a parcurs din traseu până la iesirea pe platou ? Este la jumătate ? Dar ca dificultate comparativ cu lanturile si hornurile care urmeaza ?
    Mă gândesc sa campez noaptea pe lângă Moara Dracului şi să-l fac din 2 bucați.
    Aştept raspuns. Multumesc

    RăspundețiȘtergere

SOVATA (ghiocei-muntele de sare)-PRAID (Canionul de Sare)-MUNTE GORDON (Inima lui Isus),10.03.2024

 De cativa ani imi doresc sa ajung pe Platoul Vartoape in Hunedoara sa vad rezervatia de ghiocei bogati,dar fiind la distanta mare de Brasov...