marți, 10 octombrie 2017

Zanoaga(Podu cu Flori) si Lespezi(Claia de Piatra),Bucegi.1 oct.2017

O frumoasa tura la inceput de toamna pe muntele Zanoaga (Podu cu Florile) ,de unde am reusit apoi sa ajungem pe muntele Lespezi ,pe o culme impadurita ,nemarcata.Am plecat din Brasov ,ca de obicei cam tarziu,stiam ca tura asta nu necesita multe ore de mers,doar ca aveam de parcurs un traseu nou pentru noi si pe deasupra nemarcat si rar batut de turisti.O dimineata rece ,cu bruma incepand de la Timisul de Jos.Am ajuns la cabana Bolboci de unde urcam cu masina pana la un sant adanc,mai jos de cabana Podu cu Flori ,de care nu putem trece.Lasam aici masina si urcam pe jos.La un moment dat eu fiind prima ,ma trezesc cu doi caini langa mine care au iesit din bradutii de pe marginea drumului.Nu aveam bete ,asa ca am cam bagat-o pe maneca deoarece pe 25 august fusesem muscata de un caine prin padure mai sus de Pietrele lui Solomon.Le-am vorbit ,cainii nu erau agresivi,cel alb lanos s-a dovedit a fi chiar prietenos si  ne-a insotit in tura pana seara la intoarcere.Celalalt era mai rezervat si si-a vazut de drum spre baraj.Erau cainii de la baraj.Trecem pe langa cabana Podu cu Flori ,noua si abandonata,ajungem sus pe platoul alpin de unde urcam la stanga sus in cariera.De aici avem privelisti frumoase spre lacul Bolboci.Trecem pe marginea carierei de o stanca ,ramasita a muntelui apoi coboram si ajungem la baza altei stanci ,cu o creasta ascutita pe care se urca Marius.Dupa ceva emotii ptr.el si ptr.noi ,reuseste sa treaca ,noi ne intoarcem inapoi si trecem pe sub stanca.Coboram in Saua dintre Zanoaga si muntele Lucacila si gasim drumul de tractor pe care vom inainta tot pe culme.Dam de urmele ursilor care au trecut pe muchie inaintea noastra,la intoarcere urmele lor deja erau pline cu apa.Reusim sa ajungem pe Lespezi ,urcam la Claia de Piatra si facem un popas .Ne asezam la masa,mie mi-a fost rau toata ziua,mancasem in masina ficatei,asa ca acum am mancat doar covrigi iar de ceea ce aveam de mancare s-a bucurat cainele ce ne-a insotit si chiar a meritat .La intoarcere ,la liziera padurii ,cainele statea jos si ne astepta.Deodata s-a ridicat si speriat,latrand spre padure ,a fugit spre noi.Mai mult ca sigur ca in padure era ursul.Mare noroc am avut cu cainele,altfel ne puteam intalni cu mos martin.Apoi in pas alert si cu cate-o privire aruncata in spate ,strabatem muchia si ne intoarcem de unde am plecat,adica in Saua Zanoaga.A fost o tura palpitanta ,cu peisaje superbe ,cu doi munti pe care nu urcaseram pana acum!






Pe drumul spre Podu cu Flori plecand de la cabana Bolboci.
Muntele Zanoaga sau ceea ce a mai ramas din el.Deasupra avem craterul fostei cariere.


Traseu marcat spre stanga, inainte de cabana Podu cu Flori.
Cabana Podu cu Flori ,nefunctionala .

Cu cainele intalnit in drum si care ne-a insotit intreaga zi.
Ne apropiem de stancariile muntelui Zanoaga.
O dimineata rece,a cazut bruma,aici chiar e vizibila .Cainele ne asteapta !

Iesim in Saua Zanoaga.
Din Saua Zanoaga o luam in urcare la stanga pe drumul spre cariera veche ,pe muntele Zanoaga.De aici vedem stana de pe  Muntele Lucacila,unde ne vom intoarce pentru a ajunge pe muntele Lespezi la Claia de Piatra.
Muntele Lucacila si blanosul alb...
Drumul pe care am urcat aici.
Ajungem in cariera.

Cariera de pe Zanoaga cu cateva stanci marginase ,foarte abrupte ,care se dezintegreaza treptat si cad in cariera.

Lacul Bolboci.Una din cele mai frumoase privelisti ale lacului este aici !
Lacul Bolboci si mare parte a platoului alpin al Bucegilor.





Traversam o stanca ascutita pe marginea carierei.



Coboram si ajungem la o alta creasta ascutita,foarte abrupta .

Marius urca ,ajunge intr-un loc ingust de unde nu mai poate inainta,ca de coborat nici atat...

Momente de meditatie ,acolo sus ! Oare cine m-a pus sa ma catar aici ?
Eu cobor in cariera pe la baza stancii pe care o trecusem pe deasupra.Destul de periculos locul ,cad bucati din stanca ,unele stau chiar sa cada ,intr-un echilibru precar !


In cele din urma reuseste si Marius sa treaca de locul periculos si merge pe creasta inainte.
Acum trece si Viorica pe urmele mele pe sub stanca.
Vedere spre muntele Lespezi cu Claia de Piatra in centru,spre care vom porni si noi.
Coboram in Saua Zanoaga si vom cobori pe un drum de tractor ,strabatem o padure in coborare si aici iesim din padure.De aici vom fi atenti de a tine muchia ,care ne va duce pe Lespezi.De mentionat ca nu e treseu marcat si trebuie sa fim foarte atenti sa nu ne ratacim.
Se vede varful Claii de Piatra,deci acolo trebuie sa ajungem.Avem de traversat o padure de brazi ,salbatica si cu ursii care misuna pe aici.
Din poteca vedem muntele Leaota.
Am lasat in urma stancariile Zanoagei de pe care am coborat.




Zanoaga in dreapta.

Aici prin poienite gasim excremente de urs ce contin lana ,se vede ca ursul  a mancat o oaie ...
Lasam in urma muntele Lucacila in stanga.



Urme proaspete de urs,cred ca trecuse cu putin timp inaintea noastra ,era prin zona.La intoarcere dupa vreo doua ore sau mai putin deja urmele erau pline cu apa.

Dupa ce traversam o portiune de padure iesim in poiana cu stana parasita de pe muntele Lespezi.
Stancariile de pe Lespezi.

Si pe aici a trecut ursul .
Stana parasita.


Urcam spre Claia de Piatra.
Trecem pe langa niste stanci interesante ca forma.


Cu blanosul alb sub Claia de Piatra.


Peisajul de pe Lespezi.
Asteptandu-l pe Marius.
Claia de Piatra.








Ajungem in zona carierei Lespezi,delimitata cu panouri de avertizare.

Cariera Lespezi,vedere spre Dobresti si Valea Ialomitei.



Cam asa arata muntele Lespezi in locul unde se dinamiteaza si se cara bucata cu bucata ,jos.

Dar sa revenim la imagini mai frumoasa!
Muntele Zanoaga.

Muntele Zanoaga.
Claia de Piatra.
Coboram iar pe urmele ursului...



Si urcam pe o stanca de unde avem privelisti de vis !

Cheile Zanoagei.
Stancariile Zanoagei ,iar in vale Cheile Zanoagei.
Claia de Piatra in dreapta sus.



Muntele Lucacila.
Poiana cu stana si Muntele Lucacila.

Leaota in dreapta.



La intrare in padure din poiana cu stana am avut un moment neplacut.Cainele ne astepta in poteca la marginea padurii,cand deodata s-a ridicat si speriat a inceput sa latre spre liziera padurii si fugea spre noi.Am inlemnit pe moment ,apoi am inceput sa strigam ,sa facem galagie in timp ce cainele latra spre padure .Mai mult ca sigur ca acolo era un urs,de care cainii au teama ,pastreaza distanta de ei.Noroc am avut cu acest caine ,altfel ne putem intani cu ursul ,ceea ce nu era deloc placut!
Urmam o poteca prin poienite pe culme apoi coboram spre dreapta printre brazi ,pe aici poteca nu mai e vizibila si ajungem aici unde am marcat locul la urcare,de unde incepe poteca in coborare prin padure .

Cainele mergea inaintea noastra ,mai ales acum la coborare,mult mai repede decat noi,apoi se aseza jos si ne astepta.Bravo blanosule!

Ajungem in Saua Zanoaga.
Stancariile Zanoagei.
Vechea cariera de pe Zanoaga.
Coboram la masina lasata mai jos de cabana Podu cu Flori ,la un sant in sosea ,pe care nu l-am putut trece.








Cabana Bolboci.
Lacul Bolboci.






2 comentarii:

  1. Superb traseu, însă trebuie sa remarc cat de curajoși sunteți. Foarte plăcută descrierea traseului iar fotografiile superbe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu aveam certitudinea ca voi reusi sa ajung pe Lespezi tinand cont ca nu e un traseu marcat.Am reusit,dupa multe cautari pe net de informatie despre traseu.Ursul chiar era aproape in padure.Ne-a fost cam frica cand se dadea cainele la el apoi fugea!Multumesc pentru comentariu.

      Ștergere

Pe Lempes,18.03.2024

 Azi am urcat pe Lempes sa caut urzici.A venit si Viorica mai in urma mea,ne-am intalnit la releu.Am cules urzici apoi am coborat in viteza ...