duminică, 10 noiembrie 2024

Covasna-Comandau-Papauti,31.08.2024

 Imi doream de mult timp sa ajung in Covasna dar nu s-a intamplat pana azi.Ne-am oprit in centrul statiunii,ne-am plimbat prin parcul frumos amenajat ,am luat apa minerala de la izvorul Elvira.

https://www.youtube.com/watch?v=-YzGLy6yyRo


Izvorul Elvira


Parcul Central






Trecem pe langa alt izvor de ape minerale.Izvorul Kati.



Urcam la Bisericuta de Lemn de pe deal.






Plecam spre Valea Zanelor.Pe drum vedem o biserica frumoasa si ne oprim sa o vedem de aproape.E o biserica ortodoxa pe stil vechi.







Intram pe Valea Zanelor sa vedem Planul Inclinat.La intrare pe vale vom vedea o frumoasa cascada pe partea dreapta,cascada Valea Zanelor pe raul Covasna.
Mergem inainte si ajungem la vestitul Plan Inclinat,o inventie uriasa a acelor vremuri,in transportul pe cablu a bustenilor din varful muntelui.Azi din pacate acest loc e in totala degradare ,au ramas doar cateva vagoane,care transportau lemnele in Covasna,sinele de cale ferata,cladirile de la baza Planului Inclinat se prabusesc,au crescut copaci in interiorul lor.Pacat!















Plecam spre Comandau.Dupa un lung drum prin paduri imense ajungem la destinatie.Fosta cale ferata e vizibila de-a lungul soselei.Vom opri in cateva locuri si intram in padure sa cautam hribi dar nu gasim,in schimb dam de uriase rotocoale de excremente de urs,dupa urmele lasate par a fi ursi uriasi.la asa paduri imense asa ursi uriasi !
Aici vom urma drumul spre stanga si vom urca la manastire,apoi pe o panta mare vom urca pe deal si vom face o drumetie prin zona,unde vom gasi cativa hribi.


Manastirea Prodromita din Comandau


















Dupa hribi pe deal la Comandau

Am revenit la manastire si am traversat localitatea Comandau,iar de aici nu ne-am intors in Covasna,am urmat alt drum spre casa trecand prin Papauti.Aici ne-am oprit la o biserica forte veche.
Centrul de Informare turistica din Comandau.De aici pornesc trasee marcate spre muntii din zona,cel mai important fiind varful Lacauti.
Poarta de intrare in Comandau.
Poarta de intrare pe un domeniu privat unde s-a folosit lemn incrustat din belsug.Nu stiu ce reprezinta...
Trecem prin localitatea micuta,austera,pe partea dreapta se vede un fost gater dezafectat.Zona nu ofera alta activitate decat cresterea animalelor si exploatarea  lemnului din imensile paduri de pe aceste plaiuri.


Plecam spre Papauti sat al comunei Zagon , pe un drum la fel de interminabil ca si cel pe care am venit din Covasna.

Lasam Comandaul in urma.
Biserica veche din lemn din Papauti,datata la 1814,aceasta data se refera probabil la stramutarea ei din Zagon.Are hramul Sfanta Parascheva si e inscrisa in lista monumentelor istorice la codul CV-II-m-B-13252.



Spre Brasov am trecut prin Zagon si prin Barcani,ultima comuna fiind locul meu natal.
La intrare in Barcani coborand dealul Zagonului,un drum lung in serpentine, in urcare apoi coborare prin padure ,ce leaga Barcani de Zagon ,drum pe care bunicii si strabunicii mei il faceau cu caruta,imi amintesc cand povesteau de lungul drum parcurs ,la targul de animale de la Zagon sau de la Borosneu.


Padurile de mai sus  le-am cutreierat in copilarie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Covasna-Comandau-Papauti,31.08.2024

  Imi doream de mult timp sa ajung in Covasna dar nu s-a intamplat pana azi.Ne-am oprit in centrul statiunii,ne-am plimbat prin parcul frumo...