luni, 23 aprilie 2018

La Om in Piatra Craiului,9.04.2018

Si a venit ziua cand un vis a fost realizat,a devenit realitate,acela de a urca in creasta Pietrei Craiului pe timp de iarna ! Sincera sa fiu eram cam sceptica in privinta aceasta ,chiar si pe traseu in urcare spre vf.La Om,fiind.Vremea era foarte frumoasa,calda,dar stratul gros de zapada care se topea si care ne-a ingreunat urcarea ,nu prea ne dadea sanse de reusita.Dar ,cu voita de neinfrant ,cu ultimele rezerve de energie ,am reusit! Eu impreuna cu bunii mei amici Viorica,Marius si Gica,(regret ca Ileana si Tomi nu au putut veni)am plecat din satul Pestera -Saua Joaca-La Table ,de unde am urcat la ref.Grind.Am ales traseul cel mai scurt posibil pana aici.Un mic popas la refugiu,dupa care am pornit-o spre creasta prin zapada pe Coltii Gainii,acesta fiind cel mai sigur traseu de iarna,dar nemarcat,ferit de eventuale avalanse ce s-ar putea declansa pe o astfel de vreme calda si cu zapada moale gata sa alunece pe pante. Au urmat cateva ore de lupta continua cu panta si cu stratul gros de zapada in care intram pana la genunchi.Ne-a mai inveselit intalnirea cu o capra neagra pe Coltii Gainii ,la cativa metri de noi.Apoi am ajuns pe creasta ascutita a Coltilor Gainii ,creasta care ne-a mai usurat urcusul deoarece zapada se topise pe cca.jumatate de metru,dar in stanga noastra era prapastie iar in dreapta zapada de un metru.In final am ajuns in creasta la vf.La Om,unde am trait emotii de nedescris.Sa vezi de aici toti muntii din jur ,albi,stralucind in bataia soarelui ,e ceva de vis!A urmat coborarea care oricum a fost mai lejera ,nu ne-a mai solicitat atat de mult,doar ca ramaneam infipti cu cate un picior in zapada  in timp ce corpul o lua la vale in virtutea inertiei...Cadeam in fund ,intr-o secunda aveam pantalonul ud,noroc ca batea vantul si-l usca in secunda urmatoare.Mai rau a patit-o Marius ca pantalonii lui nu reuseau sa se usuce in timp record ,asa ca a ajuns la vale ud leoarca.Binenteles ca nici bocancii mei de firma nu au rezistat la atata apa (zapada).Pe inserat ,am ajuns si noi la masina in Pestera dupa 21 de km parcursi si diferenta de nivel apreciabila (vf.La Om).


In Satul Pestera,unde am lasat masina la cca.un km de Casa Folea,deoarece nu prea eram siguri ca vom gasi loc de parcare acolo,am mai patit-o si altadata cand am lasat-o in ograda unui localnic.
Cumatra vulpe a vrut cu tot dinadinsul sa ne dea ,,buna dimineata''!
In Saua Joaca.



Creasta Sudica vazuta din Saua Joaca.
De aici vedem traseul pe care-l vom urma.Vom urca pe diagonala ce ajunge  in creasta la vf.La Om,adica pe Coltii Gainii.Am mai urcat toamna tracuta dar nu am ajuns in creasta.In creasta avem in centrul imaginii refugiul Grind din Saua Grind iar in stanga vf.Grind.

Creasta Nordica de la vf.La Om pana la Timbale.

Zapada mare inca de aici in urcare spre ref.Grind.
Inca un pic si ajungem la refugiul Grind.
Refugiul Grind .
Lasam refugiul,scot lucruri inutile din rucsac si le ascund sub cetina unui brad usurand cat de cat rucsacul si plecam la deal!

Zapada mare si moale va fi dusmanul nostru de azi cu care ne vom lupta !

Zoom la creasta si vad niste persoane care deja se plimba pe sus.



Viorica si Marius ,chiar mi s-au urcat in cap!:)))

Intalnind stanci mai fentez zapada,prefer sa ma catar pe ele decat sa inot prin zapada.




 ,,Furnicute'' pe creasta.
Creasta Sudica.
Am luat ceva inaltime...


Vedere spre Bucegi si Leaota.
Zapada e tot mai moale si inaintarea tot mai dificila.






Un ciopor de vreo cinci capre negre sub stanci.
De aici zapada s-a mai dus si urcam mai lejer.

Urmeaza inca o portiune cu zapada din belsug pe care n-o putem ocoli.
O capra mirata la vederea intrusilor,care la apropierea noastra a coborat de pe stanci traversand versantul prin zapada.









De aici urcusul e mai lejer deoarece pe creasta aceasta ascutita zapada s-a topit.




Ne apropiem de creasta.


In partea dreapta avem Creasta Nordica cu pantele inzapezite.
Creasta ascutita spre Vf.La Om.

In stanga noastra e traseul marcat care acum e inabordabil.
Creasta Sudica.

Si am ajuns in creasta la vf.La Om ,cel mai inalt varf al Pietrei Craiului.
De aici se deschide o panorama de vis! Vedem Papusa in stanga ,in spatele ei ,Iezerul ,iar in dreapta mtii.Fagarasului.
Vedere spre ref.Grind de unde am urcat.
Splendida Creasta Sudica!

Papusa si mtii.Fagarasului,iar sub mana mea, muntele Tamasul Mare.

Creasta Nordica.

Creasta Sudica,Papusa,Iezer,Fagaras.



Coama Lunga si vf.Grind.
Mai e cineva pe creasta ,nu suntem singuri.


Cam greu ne despartim de creasta,dar trebuie sa ne grabim ,nu va fi usor nici la coborare ,dar suntem bucurosi ca am reusit ,restul nu mai conteaza !









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe Lempes,18.03.2024

 Azi am urcat pe Lempes sa caut urzici.A venit si Viorica mai in urma mea,ne-am intalnit la releu.Am cules urzici apoi am coborat in viteza ...