vineri, 16 decembrie 2016

Muntii Fagarasului (Valea Sambetei),4 dec.2016.

O tura de iarna in Muntii Fagarasului  dorita de ceva vreme,de fapt o plimbare mai bine zis ,pana la cabana Valea Sambetei.Oricum iarna riscurile  sunt enorme pe munte,asa ca turele de iarna nu sunt pentru toata lumea.Si cei mai experimentati ,uneori isi risca viata.Nu mai departe de tragicul sfarsit al celor doi frati din Gheorghieni care au sfarsit ,aici ,in Fereastra Mica a Sambetei acoperiti fiind de zapada.............De obicei avand muntii aproape nu plecam cu noaptea-n cap de acasa ,doar ca  azi avand in vedere ca totusi Muntii Fagarasului nu sunt chiar la o aruncatura de bat, am plecat la 7 de acasa asa ca am surprins rasaritul soarelui pe versantul  Pietrei Craiului ,o splendoare ! Deci ziua se anunta splendida ,ceea ce s-a dovedit a fi mai tarziu,insorita dar foarte geroasa.Era una din geroasele zile ale lui decembrie din acest an  ce aveau sa urmeze.Trecem de Sambata de Sus ,intram pe Valea Sambetei ,pe drumul forestier mai trecusera cateva masini asa ca urcam pana la un punct forestier si parcam langa un tractor.De aici pe jos prin zapada ce acoperea un strat de gheata.Era un ger groaznic in vale.Mainile si picioarele mi-au inghetat imediat si  s-au mai dezghetat dupa vreo 20 de minute,cand am inceput sa ma incalzesc si chiar sa renunt la geaca mai tarziu.Pe munte oricat ai fi de bine echipat daca nu te misti continuu risti sa devi un om de zapada !Acum batea si soarele peste vale ,care ne incalzea la propriu .Era o splendoare totul in jur,alb imaculat cu mii de stelute ce straluceau in zapada atinsa de razele soarelui,brazii incarcati de nea cu crengile atarnand sub greutatea ei.Am ajuns la cabana ,era cald si placut afara ,am fi mancat la o masa in fata cabanei dar erau incarcate cu zapada ,asa ca am intrat inauntru.Aici ,era foarte frig,sa nu credeti ca soba era calda.M-am schimbat de bluzele ude si am mancat. Ne-am echipat si am iesit afara sa facem poze deoarece la venire soarele batea fix din creasta ,acum coborase pe partea cealalta .Odata cu disparitia soarelui s-a lasat un ger ,ca deabia am reusit sa facem cateva poze ,apoi am plecat la vale.Am ajuns cu bine la masina, in timp record,la vale nu ma intrec multi !Apoi am plecat spre Manastirea Constantin Brancoveanu. 
Piatra Craiului si in spatele ei Muntii Fagarasului ,la rasaritul soarelui .
Magura Codlei.
Ne apropiem de impresionantii munti ai Fagarasului ,mergand dinspre Brasov spre Fagaras.Culmile nordice frumos aliniate una dupa alta ,acum luminate de razele soarelui cat si creasta cu nenumaratele ei varfuri,ne fascineaza.
Ne indreptam spre Sambata de Sus.Apar in fata noastra Muchia Sambata,Valea Sambetei,Muchia Draganului ,iar sus in creasta Coltul Balaceni,Fereastra Mare a Sambetei,Varful Slanina,Fereastra Mica si Galasescu Mare,inchid valea ca intr-o cetate .
Mai la vest imediat vedem Muchia Draganului,Valea Vistisoara si Muchia Zanoaga (centru) ,apoi Valea Vistea Mare si Muchia Vistea (ultima).
Muchia Vistea  in centru.Urmeaza Muchia Gardomanu spre vest (dreapta).



Cu oile la pascut prin zapada si cu un card numeros de caini uriasi ,unul mai fioros si rau decat altul ,am numarat vreo 15.Cand am oprit masina au venit unii uriasi la noi ,sa ne rupa masina nu alta.Oare vara pe munte cum se vor fi comportand in intalnirea cu cei ce trec pe acolo?

Am intrat pe vale.Erau urme prin zapada,trecusera cateva masini ,asa ca am mai mers pe drumul forestier cativa km ,pana la un punct de lucru unde era parcat un tractor si o rulota cu un caine legat de ea.De aici inainte spre cabana !

In dimineata asta geroasa,cum am coborat din masina  am inghetat instantaneu.Am prins viteza iar dupa vreo 20 minute am inceput sa ma incalzesc si n-am mai simtit frigul pana la cabana.
Aici drumul se termina ,jos s-a construit un baraj,iar poteca marcata urca pieptis panta din poza de mai sus.Sub zapada adesea dam de gheata ceea ce ne ingreuneaza mersul.
Trecem pe langa un funicular .

Aici traversam valea si vom urca tot pe malul drept pana la cabana.








Apare la orizont Fereastra Mare incadrata de Coltul Balaceni si Slanina.




Varful Piatra Caprei.De aici din vale pleaca un traseu acolo si apoi mai sus in creasta ,dar care iarna e inchis.
Zoom la Piatra Caprei.








Spre Chilia lui Arsenie Boca.
Ne apropiem de cabana.Se aud cainii latrand .Viorica nu indrazneste sa se apropie prima,ma lasa pe mine in fata ,fiind  muscata recent de un caine in Brasov.Oricum cainii sunt pasnici ,latrau a plictiseala,cred.
Aici pisicile sunt periculoase !:)))
Nu stim cati sunt inauntru dar afara suntem doar noi si cainii.E cald ,placut,voiam sa mancam afara ,dar nu era curatata zapada de pe mese si bancute asa ca am intrat in cabana in sala de mese.




Dupa ce mancam si ma schimb de bluzele ude ,facem o poza cu soba inghetata,doar nu credeti ca era calda,apoi iesim afara sa facem cateva poze.

Afara odata cu disparitia soarelui dupa creasta se lasase un ger aprig ,ca n-am reusit sa fac decat cateva poze si mainile nu mi le mai simteam.Asa ca nu era rost de zabovit si ne-am pornit la vale .










O prima cazatura in iarna asta .Poteca era cu gheata ,toti din fata mea cadeau,eu am fentat poteca prin zapada dar tot am cazut.E ceva cu locul asta,de ne trantea pe toti la pamant !





Lasand in urma maretii munti transilvani.
Cateva culmi la est de Valea Sambetei ,venind spre Brasov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe Lempes,18.03.2024

 Azi am urcat pe Lempes sa caut urzici.A venit si Viorica mai in urma mea,ne-am intalnit la releu.Am cules urzici apoi am coborat in viteza ...