joi, 25 mai 2023

Manastirea Curtea de Arges,8.05,2023

 Desi am batut tara in lung si in lat,aici la Curtea de Arges nu am reusit sa ajung decat acum dupa vreo 40 de ani cand am vazut-o.Acum ne oprim din drum si incercam sa o vizitam.De unicitatea arhitecturala si frumusetea ei,a bisericii,nu mai e cazul sa vorbesc cat si despre legenda Mesterului Manole ,care are o Fantana aici,Fantana lui Manole.

M-a dezamagit total persoana care supraveghea biserica,cand am intrat nu am avut timp sa fac o fotografie ca a sarit pe mine caun balaur ,ca nu am voie cu telefonul in biserica!

Doar in Romania intalnesti aceasta atitudine agresiva pe alocuri.Oare ne mai civilizam vreodata ca popor,primim turistii cu respect sau ii agresam sa nu faca poze?

Vin turistii si sari pe ei ca uliu ,sa nu cumva sa faca poze,in care lume traim,ca in cea civilizata nu poate fi vorba!









Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș a fost ridicată în perioada anilor 2009-2018. Ea este amplasată la intrarea în incinta Mănăstirii Curtea de Argeș și poartă hramul Sfântei Mucenițe Filofteia și Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Edificiul, târnosit pe 7 decembrie 2018 drept catedrală a arhiepiscopului Argeșului și Muscelului, și este totodată necropolă regală.
Proiectul edificiului a fost realizat de arhitectul dobrogean Augustin Ioan, profesor doctor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, specialist în arhitectură sacră. Conform protocolului încheiat între Familia Regală și Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, cheltuielile pentru lăcașul de cult sunt împărțite între Familia Regală, care va împodobi necropola, și Arhiepiscopie, care zidește la roșu și împodobește catedrala. Piatra de temelie a fost pusă la 10 mai 2009 în prezența Principesei Margareta și a Principelui Radu, altarul noii catedrale arhiepiscopale și regale fiind târnosit în 7 decembrie 2018

Necropola regală conține 16 locuri de veci pentru membrii Casei Regale a României și arhiepiscopii Argeșului și Muscelului. În necropolă au fost înmormântați regele Mihai I (16 decembrie 2017) și regina Ana (13 august 2016). Tot aici au fost reînhumate rămășițele pământești ale regelui Carol al II-lea și cele ale Reginei Elena, rămășițe aduse în țară în 2003 de la Lisabona, respectiv în 19 octombrie 2019 de la Lausanne.










Mai jos peste drum se afla Fantana lui Manole.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La Rotbav,Brasov,17.10.2024

  Prin Rotbav am trecut de multe ori dar niciodata nu m-am oprit sa iau la pas micul sat ce apartine comunei Feldioara.Aveam in planurile me...