luni, 12 august 2019

BUCEGI (BRANA MARE A COSTILEI-BRANA CARAIMANULUI), 28.07.2019.

Vara asta ma atrage Costila ca un magnet.Iarasi am plecat spre acest munte fascinant cu vaile lui alpine ,salbatice si greu accesibile.Vazute de sus sunt de-a dreptul impresionante! Am venit de asta data insotita de bunii mei prieteni Ileana si Tomi ,ei venind acum prima data aici.Eu am inca probleme cu degetul mic de la picior(un accident banal,casnic) asa ca aleg platoul pe care-l pot strabate chiar si in sandale.Lasam masina la capatul drumului Transbucegi si pe la Babele ,Sfinx ,traseul marcat catre Crucea Caraimanului ajungem la obarsia Vaii Albe.Coboram in Iadul Vaii Albe,urcam la Blidul Uriasilor.Toata pajistea alpina ,aici,e o gradina cu Flori de Colt!Urmarim fascinati ,un ciopor de capre negre cu ieduti care coboara pe peretii Blidului.In timp ce ne holbam noi in abisul Blidului ,din partea cealalta ,de la distanta, suntem fotografiati de Gabriel P. ,care bate cararile Bucegiului insotit de cainele sau,Max,caruia ii multumesc pentru impresionantele fotografii!Vine la noi pe marginea blidului ,schimbam cateva impresii despre aceste locuri,apoi ne despartim,noi urcam pe marginea Blidului si vom cobori prin Hornul lui Gelepeanu pe Brana Mare a Costilei.Toamna trecuta cu Dan P. am facut BMC pana in V.Malinului de unde am iesit in platou ,la Releu,pe firul secundar (dreapta) al Canionului Malinului.Acum ,curiozitatea e mare ,de a vedea BMC spre Valea Alba,asa ca ne pornim pe ea,cu mare atentie.E o portiune unde poteca s-a rupt si a luat-o la vale.Trecem peste si ajungem in dreptul Gavanului Mic.Aici ,sus ,paste o capra neagra.Mai mergem un pic pe brana apoi ne intoarcem ,trecem pe sub Hornul lui Gelepeanu ,traversam Valea Costilei si ajungem pe Creasta Costila Galbenele.Aici toata muchia e plina de flori de colt.Apoi coboram si ajungem pe muchia dintre Valea Scorusilor si Valea Malinului.Facem cale-ntoarsa pe acelasi traseu ,sus in platou,unde vom urma traseul spre Crucea Caraimanului.Ne vom intoarce la masina pe Brana Caraimanului.

De vorba cu Sfinxul...
Deasupra Vaii Albe.
Iesirea  din Valea Alba.

De la Verdeata mai sus inca mai e zapada in Valea Alba.Pe dreapta Albisoarele Caraimanului.Aici sunt pe un tapsan coborand in Iadul Vaii Albe.

Firul superior al Vaii Albe.
Pante ametitoare spre Valea Alba.













Ajungem deasupra Blidului Uriasilor.
Aici asistam uimiti la niste capre negre care coboara peretii verticali ai Blidului Uriasilor.

Sedinta foto deasupra Blidului Uriasilor.Un loc ce-ti taie rasuflarea!






Aici se arata un pic si Pintenul Vaii Albe.


Jos ,la mana stanga se vede Brana Mare a Costilei .
In acest timp din partea cealalta a Blidului ne poza Gabriel Prundaru,un om al Bucegilor care cutreiera des acesti munti cu cainele Max.E a doua oara cand ne intalnim,prima data la Cascada Vanturis.Aici apare si Max cu mine in poza.Ne-am bucurat de aceste poze deosebit de frumoase pe care ni le-a facut.
Noi ,cei trei ,pe marginea Blidului Uriasilor.



Pe Stanca lui Gelepeanu.
Coboram pe Hornul lui Gelepeanu in Creasta Vaii Albe.
In Horn.
Hornul lui Gelepeanu.
Intram pe Brana Mare a Costilei din Creasta Vaii Albe spre Valea Alba.

Ajungem sub Gavanul Mic,sus se pare ca sunt cateva capre negre.Mai mergem pana sub Gavanul Mare dar mai departe nu avem curaj asa ca ne vom intoarce.



Am ajuns pana sub Gavanul Mare si ne-am intors inapoi,panta devine abrupta ,alunecoasa,creste pericolul de a aluneca si a cadea in gol,asa ca nu riscam!

BMC spre Valea Alba.

Gavanul Mic.
Pe BMC spre Valea Alba.Privim portiunea pe unde am fost ,bine ca ne-am intors!Eu gasesc aceasta brana foarte periculoasa ,asa ca nu merg niciodata la risc!


Revenim pe Creasta Vaii Albe si plecam pe BMC in directia opusa spre Creasta Costila Galbinele.
Traversam Valea Costilei .
La Pietris ,cel mai inalt punct al BMC,pe Creasta Costila-Galbenele,pajiste plina de flori de colt.
Creasta Costila Galbinele


Coboram din Creasta Costila-Galbenele in Valea Scorusilor  unde traversam firul vaii pe o mare bucata de zapada.


BMC-ul  traverseaza Valea Scorusilor pe o portiune destul de accidentata.


Pe  muchia ce separa firele Vaii Scorusului.Vedere spre Creasta Malinului.






Partea superioara a Vaii Malinului.


Valea Scorusilor.
 Pe firul secundar al Canionului Malinului ,am iesit toamna trecuta din Brana Mare a Costilei  in platoul Bucegilor(triunghiul inierbat cu varful in jos).
Privind inapoi spre Valea Scorusilor ,valcelul ce comunica cu platoul,se pare ca pe aici ar fi o varianta de urcare in platou.
Fata si Canionul Vaii Malinului.In toamna am zarit persoane ce coborau din platou pe aici,pe fata inclinata a vaii.
Creasta Malinului.
Coltii Malinului cu Dintele dintre ei.
Aici ,in Valea Malinului ,apare o discontinuitate in cursul BMC-ul .Toamna trecuta nu am stiut pe unde se continua ,astfel am fost nevoiti sa urcam in platou.Acum stiu precis cum se poate traversa valea dar nu avem timp pentru a continua.
Muchia dintre Valea Malinului si cea a Scorusilor.

Coltul ,Strunga si Umarul Galbenelelor,baniuesc.



Ne intoarcem pe acelasi traseu.

Urcam in platou prin Hornul lui Gelepeanu.
Pe Caraiman.Pentru a scurta traseul ,cobor direct in poteca de jos pe Brana Caraimanului prin iarba plina de flori de colt.

Spre Valea Jepilor, Claia Mare si Claia Mica,Creasta cu Zambrii , si vf.Jepii Mici.
Se lasa seara, pe Brana Caraimanului apare umbra stancilor.


Jepii Mici.

Poteca pe Brana Caraimanului,unde cu ceva ani in urma s-a dus la vale ,era foarte periculos de trecut acest pasaj ,nu era nicio asigurare acolo,acum s-a mai vindecat locul nu mai este la fel de expusa!

2 comentarii:

  1. Frumoase momente!

    Locuri cunoscute, dar mereu foarte placute vederii. Cred ca imi plac toate pozele din acest lung articol.

    Salutari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Natura ne surprinde de fiecare data intr-un anumit fel!Numai bine!

      Ștergere

In Bucuresti la Body Worlds,30.12.2024

  Inchei anul 2024 cu o plimbare prin Bucuresti cu familia si un grup de prieteni ai fiului meu,10 copii si 7 adulti.Tinta noastra este Expo...