Un adevarat tur de forta in cea mai ploioasa vara a ultimilor ani,prin muntii Apuseni,de data asta in muntii Bihorului,Padurea Craiului si Vladeasa.Toata aventura noastra a durat 14 zile si mai continua daca vremea ne-ar fi lasat.Voi povesti cu de-amanuntul fiecare impresie din locurile vizitate,intamplari frumoase sau mai putin ,la fiecare fotografie.Plecati din Brasov ne-am oprit in Valea Zanelor la Castelul de lut pentru Viorica si Marius care vroiau sa-l viziteze,eu l-am vazut vara trecuta.Impresia mea e ca aduce a kitsch.
Valea Zanelor(Porumbacu de Sus).
Revenim in Porumbacu de Jos si trecem Oltul ,apoi ajungem in Sacadate,pe un drum de tara prafuit si plin de gropi.
Biserica din Sacadate.De aici drum lung pana la Biertan.Era locul pe care vroia sa-l vada Marius.
Ajungem la Biertan spre seara ,prindem 30 de minute din programul de vizitare ,asa ca vom intra in ritm alert sa putem vedea interiorul bisericii fortificate.Pretul de vizitare e de 15 lei.
Interiorul bisericii.
Ne intoarcem din Biertan ,traversam o padure si ne instalam corturile pe marginea soselei pe o pasune ,dincolo de parau aflandu-se o stana.Neinspirata alegere acest loc,toata noaptea ne-au claxonat cei ce treceau cu masinile pe sosea (nu pricep de ce) iar cainii de la stana au latrat toata noaptea.Dupa o noapte nedormita (era prima noapte in cort),dimineata plecam spre Sibiu prin Medias.
Trecem prin Alma Vii.In Sibiu intram la Decatlhon ,Marius cumpara un cort deoarece uitasera acasa un component al cortului si nu-l putea utiliza in conditii de ploaie.Apoi ajungem in Alba Iulia ,pe o caldura torida si vizitam cetatea.
Alba Iulia.De aici ne mai oprim la Rosia Montana,trecand prin Zlatna ,Abrud.
In centrul localitatii Rosia Montana ,unde parca timpul a incremenit ,un loc care pare abandonat,nu vezi pe nimeni pe strada,un mot ce-si poarta calul cu desagi de capastru.Muzeul Aurului e inchis....
Cineva ne explica modul de functionare al Morii care macina pietrisul aurifer.
Vrem sa ajungem la biserica din poza dar nu reusim,drumul se infunda....
Lasam masina in centrul localitatii si pornim pe jos pe o strada ingusta pana la Taul Brazi.Nu apucam sa facem un tur al lacului ca incepe ploaia.Ajungem la masina si incepe o torentiala de curgeau suvoaie pe strazi.Lidia Nicoara si Cristi ne asteptau la ei la Sohodol .Ajungem la ei ,ne asteptau cu masa pusa,o ciorba calda si alte bunatati care au picat la fix dupa atata alergatura.Au facut foc in casa si ne asteptau cu un pat cald.Am dormit foarte bine,dar dimineata ,vremea era mohorata,rece si ploioasa ,asa ca am fost nevoiti sa plecam mai departe.Daca era vreme buna am mai fi ramas sa vedem frumoasele locuri de aici din Sohodol.Am primit invitatie sa revenim la toamna.Multumim ospitalitatii lor deosebite!
Casa lor primitoare la margine de padure,unde creste zmeura in spatele casei,iar vulpea are culcus mai la vale....in zona cresc ciuperci de tot felul iar privelistea de aici e uimitoare!
O poza impreuna la plecare,eu fiind fotograful.
Am urcat in amonte ,pe dealul de deasupra casei lor,dar norii ne-au impiedicat sa vedem frumoasele dealuri de vis a vis.
Am revenit in vale trecand pe langa o cascada ce se numeste Mitucuta.
Din Sohodol ajungem in Campeni apoi ne indreptam spre cariera de la Rosia Poieni.Incercam sa urcam din localitatea Musca dupa informatiile primite la fata locului ,urcand pe drumul ce duce la cariera ,ajungem sus unde suntem opriti de un paznic .Noi primisem informatia gresita ca pe aici vom ajunge la Iazul de decantare de la Geamana.Facem cale-ntoarsa si cautam alt drum de acces pe care-l stiam de acasa ,cel din Lupsa ,apoi pe jos pe Valea Sesii,defapt pe un drum forestier care urca un deal .Din varful dealului vedem deja sterilul jos in vale si mergem pana aproape ne vine sa abandonam acest traseu,tot pe ploaie , pana ajungem la biserica fostului sat Geamana ,acum acoperita aproape toata de sterilul de la cariera Rosia Poieni.Imagini dezolante ,miros intepator ,aer greu respirabil incarcat cu vapori toxici.Trecem chiar pe langa o conducta ce arunca materialul toxic in vale.
Cateva case au ramas aici fiind pe deal,celelelte au fost acoperite de ceea ce se vede aici!
Stalpii ce sustin niste conducte enorme, in varful dealului.
Mergem mult de ne plictisim apoi ajungem la biserica noua din Geamana ,ridicata in locul celei disparute in steril mai jos in iaz.Mergem inainte ,trecand pe langa cea pe care o cautam ,nu am vazut-o din cauza vegetatiei,si ajungem in locul unde iazul capata o culoare portocalie.Stiam ca am trecut de biserica,ca e mai jos,asa ca ne-am intors si am cautat cu atentie intrarea pe partea dreapta .Am gasit-o ,se coboara pe o poteca prin padure si apoi se ajunge intr-o poiana de unde se vede biserica ,defapt doar o mica parte a turlei si scoperisul !Ajuns odata aici poti realiza dezastrul ,din poze mai putin.
Nivelul sterilului creste pe zi ce trece,barajul e plin ochi ,biserica dispare incet,incet,ma intreb cat va mai putea primi aceata vale fara sa deverseze materialul otravitor!
Pe iaz in sus ajungem la zona de culoare portocalie,iar pe celalalt brat unde nu am ajuns culoarea esta verde!..Aici ne intoarcem inapoi si coboram in Lupsa la masina pe acelasi drum .Din Lupsa spre Campeni trecem prin Manastirea unde vizitam Complexul Monahal de aici.
Manastirea din localitatea Manastirea.
Din Campeni inapoi spre Albac,trecem prin satul Scarisoara si ajungem in Garda de sus.Din Garda de Sus intram pe o vale spre Dobresti si Garda Seaca.Intalnim bifurcatia de mai jos.
Alegem traseul din dreapta ,acela prin Cheile Ordancusii si tot cautand un loc de campare ajungem in loc.Ocoale,unde la intrare in marginea padurii langa o troita montam corturile ,unde vom dormi doua nopti la rand.
Cheile Ordancusii.
Locul de campare la Ocoale,seara si dimineata ,jos.
A doua zi de dimineata incep ploile care ne vor tine ,,prizonieri''o zi intreaga cu exceptia unei vizite la pestera Ghetarul de la Scarisoara si o plimbare scurta catre seara in Poiana Calineasa.
Ocoale ,o frumoasa locatie in varf de munte.
Biserica din Ocoale.
Localitatea e traversata de o sosea asfaltata!
Dimineata vizitam pestera Ghetarul de la Scarisoara pe ploaie,constituind primul grup de turisti care coboara in grandiosul aven,pe niste scari abrupte,umede si alunecoase.
Coborarea in avenul pesterii.
Noi calcam pe un bloc de gheata inalt cat un bloc cu zece etaje.Vara din cauza caldurii ,gheata mai scade la suprafata ,topindu-se.
Impresionant loc.Aici ne aflam defapt in avenul cu gheata,pestera de calcar e inchisa publicului,au acces doar specialistii (speologii).
La iesire ne ospatam cu placinte motesti coapte pe vatra ,umplute cu dulceata de afine.Ne intoarcem la corturi si incepe o ploaie mocaneasca ce ne tine pana spre seara ,,ascunsi'' in cort sau masina,cand plecam spre Poiana Calineasa ,la 5 km de noi.Pacat ca vremea nu ne-a permis sa facem plimbari prin zona bogata in ciuperci si afine.Am gasit multe fragute pe marginea drumului asfaltat.Langa locul unde ne-am campat se strangeau seara satenii, culegatori de ciuperci si afine,unde-si vindeau marfa .O firma ce achizitiona hribii pe categorii,cei mai mici de cal.I se plateau cu 12 lei/kg.
In Poiana Calineasa,vreme de numarat banii....pentru cine-i are.....
Bisericuta din varful dealului din Poiana Calineasa.
Revenim ,,acasa'' ,iar dimineata in sfarsit vedem cerul albastru ,dar din pacate trebuie sa plecam ca avem drum lung de parcurs...
Coboram de la Ocoale prin Cheile Ordancusii si ajungem la pestera Poarta lui Ionele pe care o gasim inchisa.Ar trebui sa mai asteptam o ora pana la deschidere dar decidem sa plecam mai departe.
Casa de bilete .
Pestera Poarta lui Ionele.
Coboram in Garda de Sus pentru cumparaturi si iar urcam pe Garda Seaca in amonte si tot mergem pe un drum forestier foarte rau plin de gropi pana in catunul Casa de Piatra.Aici suntem intampinati de un localnic care ne informeaza cum putem vizita pestera Ghetarul de la Vartop.Cand se formeaza un grup de minim 5 persoane informeaza ghidul care vine cu cheia pesterii.Pestera e amplasata undeva sus in padure,se urca timp de cca.30 min.Pestera e inchisa ,e neamenajata,se circula greu pe pietrele alunecoase,trebuie sa ai neaparat o lanterna ,iar pe deasupra ,ghidul te alearga prin pestera si te tot zoreste ,probabil nu-i place ceea ce face! Pretul e de 15 lei/pesoana si nu se elibereaza bilet.La intrare trebuie sa dai o declaratie pe propria raspundere in caz de accident.Oricum aceste aspecte negative ce pun seriase intrebari nu pot stirbi frumusetea pesterii !
Pestera Ghetarul de la Vartop.
Dupa iesirea din pestera am realizat ca bocancii mei alunecau inca pe orice piatra chiar uscata fiind,lucru ce s-a mentinut zile la rand.
Pe drumul de intoarcere am coborat in vale la pesterile Coiba Mica, pe care am gasit-o inundata si Coiba Mare, in care nu am mai intrat,intrarea enorma ne-a cam speriat....
Coiba Mare.
Coboram iarasi in Garda de Sus,apoi din drumul spre Arieseni ne indreptam spre Patrahaitesti cautand o cascada.
Drum lung si rau pana in satul Patrahaitesti,drum ingust cu pante deabia gasim un loc de parcare .Inaintam pe ulita stramta printre cateva case, plina cu ciresi, pe marcajul ce ne ghideaza spre pestera.Coboram printre fanete cu ciresi incarcati cu cirese negre ,amare.La intorcere mancam pe saturate!De aici vedem cel mai inalt varf al muntilor Bihorului ,vf.Curcubata Mare ,pe care se vad instalate cele 4 eoliene .
Cascada Patrahaitesti,pentru care am batut atata drum...
La intoarcere spre drumul principal ne-a prins o ploaie torentiala de era sa ne duca la vale mai repede....
Din Arieseni plecam spre Padis -Glavoi .Urcam in pasul si statiunea Vartop unde nu vedem nimic din cauza ploii torentiale.Aici eram foarte aproape de Groapa Ruginoasa ,dar din cauza ploii am mers mai departe.Ploua torential peste toata zona in munti.Crisul Pietros curge vijelios si galben la vale.Ajungem la un podet peste un parau care vine din partea dreapta si se varsa in Crisul Pietros.E paraul Galbena ,ce vine din Cheile Galbenei si care chiar nu-si dezminte denumirea.Pe partea cealalta Crisul Pietros are apa limpede.Urcam pe drum asfaltat pana aproape de Padis ,la 5 km.La Padis ,auzisem ca nu e voie sa campezi,asa ca vom cobori in poiana Glavoi unde e loc de campare ,pe un drum pietruit cu multe denivelari.Ajungem pe inserat,aici plouase torential,dar acum se oprise ploaia ,asa ca instalam corturile.
La Glavoi.
Un izbuc alimentat de ploaia torentiala de mai devreme.Dimineata aveam sa constat ca nu mai avea apa,era sec.
Dimineata ne intampina cu o vreme splendida.Plecam spre Padis iar acolo vom mai vedea ce traseu vom alege.
Spre Padis.
Asa arata cabana Padis,o cladire veche,nefunctionala.Vis a vis de ea se ridica o pensiune unde sunt cativa turisti ,in rest nu ai ce vedea aici!De aici vom cobori pe traseu marcat spre Poiana Ponor.
Vom trece pe la Izbucul Ponor ,care alimenteaza cu apa dolinele aflate in Poiana Ponor in timpul ploilor abundente,altfel sunt fara apa.Din doline, apa se infiltreaza in subteran prin niste palnii uriase ,urmeaza traseul subteran ca sa iasa undeva in Cetatile Ponorului si Galbena ,la suprafata.
Poiana Ponor.
Traseul marcat spre Cetatile Ponorului e sub apa!Pentru a ajunge pe malul celalat trebuie sa urmam o vaga poteca prin padure cu un pasaj destul de dificil(cel din poza de jos).Ni se alatura 4 persoane ce vin de la Cetatile Ponorului si care spun ca ieri nu era apa in Poiana Ponor.
Ajungem la niste pesteri (stanci).Una din ele seamana izbitor cu Zaplazul Pietrei Craiului.
Urcam pe dealul din partea opusa a Poienii Ponor.Vine ploaia si coboram .Acum nu avem alta varianta de a trece paraul decat prin apa.Ne descaltam si cu bocancii in mana ,trecem prin apa rece ca gheata pe pietrele colturoase ce ne provoaca disconfort la fiecare pas.Ajunsi pe malul celalalt ne incaltam rapid ,dupa cateva minute simtim din nou ca avem picioare!
Seara la Glavoi aprindem un foc,seara anterioara nu am avut posibilitatea de al face,toate lemnele erau ude.Unii au adus drujba de acasa si taie un brad uscat pentru foc!
A doua zi la Glavoi ,mergem pe traseul Cetatile Ponorului pana la Balcoane.Jos valea era inundata ,asa ca am preferat sa vedem de sus zona.
La intoarcere urmam traseul spre pestera Ghetarul Focul Viu si Piatra Galbena.
Pestera Ghetarul Focul Viu.
Accesul se face pe o poteca alunecoasa cu cateva trepte amenajate dar deteriorate pana aici unde se afla un gard inestetic cu un par fix pe directia ghetarului,cu greu gasesti unghiul potrivit pentru fotografierea lui!
Ne intoarcem pe acelasi traseu unde apare o bifurcatie si urcam spre Piatra Galbena.Vremea e urata ,picura ,urcam ,urcam,ajungem la niste copaci doborati de vant unde poteca dispare.Viorica merge inainte si cauta poteca ,dar nici urma sa fi urcat cineva mai sus!Auzim voci sus in padure.Cumva iesim din labirint ,ajungem in poteca.Urcam in continuare iar cand ajungem la Piatra Galbena(niste stanci in varful padurii) incepe ploaia,asa ca nu vedem aproape nimic de cealalta parte!
Piatra Galbena.Coboram de la Glavoi ,trecem prin Beius unde facem cumparaturi si apoi ajungem in Chiscau.
Beius.
Campam la marginea Chiscaului langa Pestera Ursilor,pe care o vizitam dimineata urmatoare.Eu o mai vazusem in 1981 ,imediat dupa deschiderea ei!
Una din cele mai frumoase pesteri amenajate din Romania,pretul de vizitare 20 lei plus taxa de fotografiere 35 lei.De fotografiat poate oricine s-o faca ,nu te intreaba nimeni in pestera daca ai platit taxa,oricum eu am platit-o !
Dupa ce vizitam Pestera Ursilor plecam spre Padis sa mai vizitam ceva,adica pestera Cetatea Radesei.Cautam cabana Varasoaia,trecem de ea,nu era nici un indicator care sa-i semnalizeze prezenta!Mergem pe drum forestier si intrebam un cioban de pestera ,care ne da informatiile necesare.
Cabana Varasoaia.
Ajungem cu masina pana la o rampa de incarcat lemne,lasam aici masina .Aici apare primul indicator spre Pestera Cetatea Radesei,pana aici nimic! In cca.30 min.ajungem .Coboram pe lanturi ,intram in pestera.Pestera e enorma ,curge un parau prin ea,alunecoasa,bezna totala.
Revenim la masina si coboram la Chiscau unde ramanem inca o noapte in acelasi loc.
Chiscau.
Dimineata ajungem la Beius ,apoi la Remetea spre Meziad.Pe drum la iesirea din Remetea se afla un stejar secular.
Pestera Meziad.
Sfinxul si umbra sa.
De la Meziad ne intoarcem la Remetea iar de aici la Rosia apoi la Farcu.
La Mina Farcu unde vizitam Pestera cu Cristale.
Mina de bauxita de la Farcu.
In timpul lucrarilor de conservare a minei s-a descoperit o pestera plina cu cristale.
Plecam din Farcu inapoi in Rosia ,cautand Cheile Cutilor.Intrebam o localnica si ne indruma pe un drum ocolitor sau poate nu am inteles noi bine !Din Rosia trebuia sa ajungem in Ponita si eram la Cheile Cutilor,insa noi am urmat alt drum foarte lung prin Cheile Albioarei si Platoul Runcuri care era deasupra satului Ponita.Am facut un ocol de zeci de km dar am vazut locuri interesante!
Cheile Albisoarei.
O gura de alimentare dintr-o mina parasita.
Pe Platoul Runcuri,la o casa traditionala.Ca sa campam aici plateam 10 lei de pers.si venea ploaia ,erau multi caini ,asa ca am decis sa plecam mai departe.
Coborand am gasit un loc bun de pus corturile ,asa ca am asteptat sa treaca ploaia torentiala,a iesit si curcubeul la final apoi ne-am instalat corturile.Noaptea s-a luminat cerul de stele.Eram deasupra satului Ponita ,unde la doi pasi erau Cheile Cutilor.
Seara am urcat in varful dealului la o troita de unde am privit asfintitul.
Dimineata cu soare, imi beau cafeluta privind spre satul din vale.
Strangem corturile si plecam mai departe,coboram in satul Ponita ,unde cautam Cheile Cutilor intreband un localnic.Nu am vazut niciun indicator deoarece statea ascuns sub niste indicatoare rutiere! Incredibil ,dar se intampla deseori in tara noastra acest lucru ,multe locuri de atractie turistica nu sunt semnalizate sau semnalizate prost si astfel alergi de nebun in stanga si-n dreapta pana le gasesti !Intram in chei,pe albia unui parau ce abia curge,pe vremuri aici trecea un drum de carute ,ne povesteste cineva care a copilarit aici.Cheile nu sunt prea impresionante dar ascund multe pesteri din care am vizitat doua.Cele mai cunoscute sunt:Pestera Rece,Pestera care canta si Pestera Vacii.
Pestera Rece e pe partea dreapta cum urci ,undeva sus ,e ingusta si coboara spre interior ,asa ca nu am putut s-o vizitam.Stanca cu aceasta pestera e toata gaurita ca un fagure !
Pestera Rece.
Trecem pe langa Pestera care canta si urcam mai sus unde vom intra in Pestera Vacii,aici in pozele ce urmeaza.E o pestera mare ,frumoasa,cu lilieci.
Pestera Vacii.
La iesirea din Pestera Vacii.
Ne intorcem la vale prin chei si pe partea dreapta in aval zarim prin tufe (copaci) o alta pestera.Urcam si intram ,dar nu prea mult ca nu se poate fiindca galeria se ingusteaza .Vedem niste galerii alambicate in tavanul pesterii,poate de aici denumirea de ,,care canta'' ,probabil in anumite conditii produce sunete!
Tavanul pesterii.
Gura pesterii vazuta din interior.
Urcam iarasi pe Platoul Runcuri cautand o dolina cu o casa langa .Oprim aici si suntem fix in locul cautat!
O alta dolina.De aici vom merge spre Suncuius si Vadu Crisului ,trecand prin Damis si Bratca.Ajunsi la Suncuius vizitam Pestera Unguru Mare apoi urcam pe dealul din apropiere de unde se vede Crisul Repede in defileu.
Puntea peste Crisul Repede ce ne duce la Pestera Unguru Mare.
Pestera Unguru Mare ,o pestera cu galerii enorme,neamenajata,musai sa ai lanterna altfel nu vezi nimic!Se viziteaza cu ghid.
Urcam pe o poteca pe deal care ne duce pana pe stancile cu via ferrata.
Defileul Crisului Repede la Suncuius.
Ca tot am ajuns la via ferrata ,nu stiu ce mi-a venit(nevoia de adrenalina ) ca am coborat pe ea,dar la urcare a fost cam dificila iesirea ,scoabele sunt prea distantate si a trebuit sa-mi julesc cotul de stanca!
Plecam la Vadu Crisului ,unde surprind de pe noul pod care duce nicaieri (doar poteca spre pestera) cateva ambarcatiuni de rafting.Pe aici pe malul Crisului Repede circula trenurile pe relatia Oradea-Cluj,o poteca care merge paralel cu calea ferata ajunge tot la pestera ,insa noi vom merge pe marcaj pe partea dreapta.
Trecem pe langa ruinele unei foste cabane ,banuiesc ca se numea Vadu Crisului ,si ajungem la Pestera de la Vadu Crisului.Luam bilet (5 lei pensionari) si intram singure in pestera(eu si Viorica) Marius s-a intors imbufnat la masina ca nu avea lanterna la el .Pestera e amenajata ,dat slab iluminata !Am haladuit noi prin pestera de ziceam ca ne pierdem prin ea.....
Noi am venit aici doar pentru pestera.Nu stiam ca aici se afla una din cele mai frumoase cascade pe care eu le-am vazut vreodata! Nu e mentionata pe niciun indicator pe traseul pana aici ,doar langa casa de bilete e o placuta!.Daca nu auzeam zgomotul ei la varsarea in Crisul Repede o ratam ,nu o vedeam ,deoarece ne grabeam la masina.
Cascada de la Vadu Crisului.
De la Vadu Crisului ne intoarcem in Bratca ,apoi trecem prin Bulz si ajungem in satul Remeti, de unde urcam pe drumul din stanga spre Lacul Dragan.Ajungem la poarta de intrare in jud.Cluj in muchia dealului.Am gasit loc frumos de cort! Linistiti ,coboram pana la barajul lacului ,drumul e foarte rau ,soarele a scapatat ,nu e momentul fericit pentru pozat.Vom reveni dimineata!Urcam ,ne instalam corturile,facem foc(aici avem lemne uscate ),in timp ce cainii de la stana din zona ne viziteaza.
Mai trece cate-o masina din cand in cand,doar cainii de la stana vor latra cam toata noaptea dar cu tot acest deranj am dormit bine.Dimineata aveam sa aflam de la un localnic al satului Remeti ca acolo umbla ursul!Bine ca n-am stiut de cu seara ca nu mai dormeam.Deci ,e bine de stiu ,cand campezi in locuri salbatice sa ai o stana in apropiere!
Dimineata ,cainele din poza si-a primit rasplata pentru paza de azinoapte!
Lasam poarta dintre Cluj si Bihor,am dormit doar o noapte in Cluj ,ne intoarcem in Bihor!Coboram la Remeti ,dar dupa o coborare la Lacul Dragan,un lac frumos pe care vroiam neaparat sa-l vad in realitate.Imi plac foarte mult lacurile de acumulare din munti ,se le privesc de sus !
Aici am gasit un dig imens de beton pe care ne-am urcat ajutati de doi braduti uscati pe post de scara.O priveliste fantastica de aici de pe acest dig ! Nici nu am mai coborat pe digul propriu zis al barajului,nu a mai fost nevoie.
Paduri imense doborate de vant in zona.
Coboram in satul Remeti.
Marius cauta lapte in sat .Nenea cu tractorul transporta un bidon imens cu lapte ,asa ca s-a inteles cu el si l-am asteptat acasa ,de unde a cumparat lapte.:))
Intram pe Valea Lesului ,o vale frumoasa cu chei si pesteri,spre Lacul Lesu.
Valea Lesului.
Pestera cu Apa din Valea Lesului.
Ajungem la barajul de la Lesu si aveam sa ramanem cu gura cascata de uimire;lacul e sec!
Toata padurea din zona a fost culcata la pamant de vant!Ajungem si intram pe Valea Iadului,o vale lunga ,salbatica,cu drum rau,dar foarte frumoasa!
Oprim la Pensiunea Octavia din Valea Iadului sa mancam ceva cald.Nu recomand sa luati masa aici.Igiena precara mi-a taiat pofta de mancare !Daca nu era Viorica si Marius ,m-as fi ridicat de la masa imediat ce ne-au fost aduse niste rogojini mici imbacsite de jeg pe post de suport de tacam.Solnita era din lut ars care se macina si cadea in sare,deci sarea continea si lut ars.Farfuriile de asemenea din lut ars ,foarte vechi,patate,ciobite....
Mita fascinata de jungla din Valea Iadului !
Dupa zeci de km ajungem la Cascada Iadolina.Cam pricajita pentru un nume sonor !
Mai spectaculoasa, mergand paralele cu ea pe drum dar nu se vede din cauza tufelor de pe marginea drumului .Am incercat sa fac un culoar ,rupand cateva crengi !
Ajungem si la locul unde Valea Iedutului se intalneste cu Valea Iadului.Chiar la intrare in vale dam de o cascada.
Vedere din Valea Iedutului spre Valea Iadului.
Urmam poteca marcata prin padure in urcus sustinut apoi o coborare abrupta cu o balustrada de lemn ne duce in vale la Cascada Saritoarea Iedutului.
La coborare vedem o alta cascada in vale ,unde nu e poteca (nu coboara nimeni) dar e marcaj si pe o panta plina de bolovani,vegetatie si apa ,reusim eu si Marius sa ajungem la ea,Viorica fiind incaltata cu sandale nu are nicio sansa sa coboare !Cascada aceasta rivalizeaza cu cealalta ,e foarte frumoasa,ca un voal de mireasa, curge la vale pe o lespede uriasa.
Revenim in Valea Iadului si mergem mai departe ,unde apare o alta cascada in drumul nostru Cascada Valul Miresii.Eu stiam de o cascada cu aceasta denumire la Rachitele,unde nu am reusit sa ajungem.Cea de aici nu arata prea spectaculoasa,poate din lipsa apei,doar cateva siroaie vin la vale.Plecam mai departe si ajungem la Stana de Vale.
Aici la Stana de Vale nu s-a mai construit nimic,si cladirile vechi sunt in ruina,dezolanta imagine...Imediat dupa '89 venind de la Oradea am ajuns aici unde am campat o noapte.Tin minte ca ne-a fost foarte frig ,nu aveam saci de dormit ,doar o patura,si am strans copiii in brate de ne-am incalzit.Nici locul de campare nu mai exista ,sunt niste sapaturi acolo.De la Stana de Vale prin Budureasa ajungem iar la Beius .Din Beius spre Stei,Vascau,Carpinet ,unde lasam DN76 si intram la stanga pe drumul ce trece prin Izbuc si Calugari si mai departe peste dealuri impadurite ajungem la Manastirea Izbuc.Drum foarte bun ,asfaltat.
Manastirea Izbuc.
Biserica veche de lemn.
Actuala biserica .
Noua biserica a manastirii inca in constructie.
Revenim din vale de la Manastirea Izbuc si vom campa in varful dealului printre pruni si nuci.Dimineata plecam mai departe.Revenim in DN76 in Carpinet si apoi spre sud trecem prin Lazuri,Varfurile,Ocisor si ajungem in Vata de Jos.
Vata de Jos.Aici nu avem ce face si pe o caldura torida cautam Pestera de la Prihodiste.Singurul indiciu se afla aici in poza de mai sus,in rest absolut nimic.Mai departe mergi pe propria intuitia daca functioneaza.Intuitia mea functiona si de asta data,eram sigura ca nu o vom gasi.Viorica se incapataneaza sa o caute.Asa ca plecam pe ulita satului Prihodiste ,sat format din cateva case ,urmam drumul care se tot ingusteaza dar ramane cel principal.Lasam masina undeva unde o putem intoarce si plecam pe jos si mergem pana cand se termina drumul .Aici inaintam prin jungla inca putin si dam de niste camere video amplasate pe copaci ,loc de monitorizare a faunei locale.Locul pare frecventat de mistreti dupa urmele lasate la fata locului.,,Umiliti''de esec ne intoarcem in Vata de Jos.
Ultima casa din Prihodistea.
Drumul spre nicaieri ...
Jungla de la capatul drumului.
Locul de monitorizare a faunei locale.Ne-a monitorizat si pe noi....
Din Vata de Jos ajungem in Vata de Sus ,unde Viorica vroia sa vada casa copilariei lui Arsenie Boca.Ajuns si vazut.Revenim in Vata de Jos ,mergem din nou spre nord de unde am venit ,trecem prin Basarabasa,Pavaleni,ajungem in Ciungani.Vazusem un indicator turistic cu cateva obiective turistice aici in Ciungani si anume:o bisericuta veche din lemn si Izvorul de leac.
Ciungani.Pentru a ajunge sus pe deal la bisericuta din lemn trecem pe o punte peste rau ,ajungem la o troita prin fanul intins la uscat si urcam printre cruci .
Vedere de sus a satului Ciungani.
Bisericuta de lemn.
Revenim in sat apoi cautam Izvorul de leac .
La Izvorul de Leac.Imaginatia unora ,aici,a depasit orice limita ! Priviti cu atentie pe unde curge apa!Dupa atata apa sfintita ,tamaduiti de toate relele,plecam mai departe spre Baia de Cris.
In drumul nostru ,nu stiu precis unde ,intalnim o casa a unui sculptor din Beius ,interesanta ,cu stalpi sculptati ,cu chipurile unor oameni de seama ai natiei.
Sculpturi si in gradina casei ,unde am gasit un prun cu fructe galbene,dulci,foarte rar,din copilarie nu am mai gustat astfel de prune.Avea un vecin in Barcani,Jud.Covasna si mergeam des la furat de prune galbene.
Ajungem la Tebea odata cu ploaia,sau cu ploaia dupa noi.Vizitam ansamblul de aici ,ghidul foarte amabil si instruit ne da explicatiile necesare.Apoi fotografiem la repezeala printre picaturile de ploaie,Mormantul lui Avram Iancu,Gorunul lui Horea,Gorunul lui Avram Iancu,Cimitirul eroilor locali din cele doua razboie mondiale,etc. Intreb de Gorunul lui Ceausescu (trecusem pe aici inainte de '89 si l-am vazut,crestea falnic langa cel al lui Horea) si am fost informati ca in zilele'' revolutiei,,a fost smuls din radacina si dus in fata Consiliului Local de la Brad si dat foc.
Mormantul lui Avram Iancu.
Biserica cu tricolor.
Gorunul lui Horea.
Gorunul lui Avram Iancu.
Mesajul lasat peste veacuri de Avram Iancu,natiei romane !
Lasam Tebea cu al ei fior revolutionar ,adevarat panteon al motilor si plecam mai departe spre Brad,Deva ,Hunedoara.
Oprim in orasul Brad.
Trecem prin Hunedoara ,urcam spre Hasdat cautand un loc de dormit,un loc de pus corturile.Cautand pe Google earth am vazut niste dealuri golase ,fara vegetatie.Am ajuns acolo dar iarba era prea inalta asa ca am coborat iar in Hunedoara si am luat alt drum spre Cincis ,unde pe dealurile de aici era iarba mai mica .:))Aici ne-am instalat rapid corturile printre picaturi de ploaia.Ploaia asta ne urmarea pretutindeni!
Dimineata plecam mai departe spre Prislop.
Ajungem in Cincis Cerna ,unde vizitam biserica de aici.
Coboram spre lacul Cincis cu intentia de a ajunge pe baraj,dar nu reusim ,drumul de acces la baraj e inchis circulatiei publice asa ca suntem obligati sa mergem inainte pana la un hotel du unde vedem doar un brat al lacului.
Urcam dealul pe acelasi drum de unde am venit ,apoi ne vom opri la Manastirea Prislop,trecand prin Silvasu de Jos si Silvasu de Sus.
Manastirea Prislop.
De la Prislop ajungem in Hateg,iar din Hateg la Densus ,unde vizitam biserica ortodocsa ,monument arhitectonic si de cult ,unic in tara noastra.
Revenim in Hateg de unde vom ajunge in Hunedoara prin Bretea,Strei,Rusi,Hasdat.
Castelul din Hunedoara.
Din Hunedoara prin Simeria vom ajunge in Orastie,unde cca. o ora ne vom plimba prin centrul orasului .
Orastie.
Cetatea Orastiei .
Pe dealul de langa monumentul Sica lui Decebal.
Sica lui Decebal,monument ridicat in 2007 intre Simeria si Orastie de sculptorul Nicolae Adam.
Din Orastie ajungem in Costesti pe o ploaie torentiala,imposibil sa putem dormi in corturi ,asa ca ajunsi la un camping ne vom caza la casute.Aici gasim conditii excelente de cazare la pretul de 70 lei pe casuta.
Dimineata pe o vreme ploioasa urcam la Sarmizegetusa Regia.
Intrarea in Cetatea Dacica de la Sarmizegetusa Regia.
Plecam mai departe spre Brasov din cauza vremii ploioase .Ne abatem din drumul principal pana la Geoagiu bai,unde vom vizita statiunea si cateva obiective turistice de aici.
Baile Romane. |
Cascada Clocota.
Muresul la Gelmar.
Monumentul cu Placutele de la Tartaria.
In drum spre casa trecem prin Avrig sa vedem cetatea ,dar drumul este sapat ,nu gasim intrarea ,era pe ceaalta parte ,asa ca ne urcam in masina si plecam spre casa in Brasov,unde in Fagaras incepe ploaia ce ne va insoti pana acasa.Ajungem in Codlea unde ploaia torentiala a inundat orasul ,ocolim strada principala care e sub ape,apoi vom ajunge acasa in siguranta.Asta a fost plimbarea noastra prin tara in vara anului 2018!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu